Dit is een niet- saaie post over koolhydraten (hoop ik…)

Dit is een niet- saaie post over koolhydraten (hoop ik…)

Alweer een tijdje geleden poste ik een stukje over koolhydraten.

Daarin had ik het eigenlijk alleen over koolhydraten uit brood, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Vandaag wil ik het hebben over die andere gezonde koolhydraatleveranciers: groenten, fruit en peulvruchten.

Ik moet wel een beetje toegeven dat ik posts over voedingsstoffen zelf vaak best saai vind. Het is vaak veel van hetzelfde, vaak een opsomming van feiten, maar het is natuurlijk ook heel interessant om te weten wat wat voedingsstoffen doen voor ons lijf.

Ons lijf verdient goede zorg maar omdat we veel vanuit ons hoofd leven maken we vaak niet de voedingskeuze ‘s die goed voor ons lijf zijn. Gedachten als: ik zit niet zo lekker in mijn vel of: dat moeten we vieren of: pff ik heb echt zo geen zin om te koken zorgt er vaak voor we dan heel slechte keuzes voor ons systeem (ons binnenste, zeg maar) maken terwijl dat systeem ons een heel leven door moet loodsen. 

Dat fruit gezond is weten we allemaal. Maar soms denkt iemand dat suiker uit een banaan  anders is dan suiker uit een potje. Suiker uit een potje is het soort suiker dat o.a. in koekjes, snoep en candybars zit.

Maar voor je lichaam is suiker suiker, of het nou uit een banaan komt of uit een zakje M&M’s, het verschil is alleen dat een banaan ook vitamines en mineralen geeft en een zakje M&M’s niks dan lege calorieën.

Als je dagelijks te veel fruit eet en daarbij niet genoeg beweegt zal je lichaam het suiker uit het fruit gewoon opslaan in je vetcellen. Want daar gaat suiker heen dat niet wordt verbrand, naar je vetcellen.

De meeste mensen weten ook dat hoe zoeter het fruit is, hoe meer suiker het bevat.

Maar wat veel mensen niet weten is dat ook voor groenten geldt dat er een groot verschil kan zitten in het aantal suikers dat een groentesoort bevat. Groene soorten zijn laag in suikers, maar felgekleurde groenten als wortels, bieten en pompoen bevatten juist een stuk meer suikers. Dat betekent niet dat we deze moeten mijden, nee zeker niet, want wortels, bieten en pompoen bevatten weer andere waardevolle vitamines en mineralen dan broccoli of courgette.

Peulvruchten (o.a. linzen, kikkererwten en alle boonsoorten) barsten van de goede koolhydraten, bevatten geen of nauwelijks suiker en zitten vol vezels, daarom passen peulvruchten heel goed in een gezonde levensstijl.

100 gram linzen bevat 0 gram suiker en 100 gram kidneybonen 1,8 gram, wat zo’n beetje het hoogst gehalte suiker is die in peulvruchten te vinden is.

Wil je je eetpatroon graag verbeteren? Maak eens een salade met peulvruchten voor lunch, of een volkorencracker met humus en rauwkost of vervang je stukje vlees door een linzenburger.

Als je voor lunch een salade maakt van kikkererwten, fijngesneden tomaat, komkommer en een lente-uitje en je maakt dit af met lekker veel citroensap, een beetje olijfolie extra vierge en een beetje peper en zout heb je een perfecte easy to make, healthy and cheap lunch. Ongeveer de drie criteria waar al mijn gerechten aan moeten voldoen :)

Je lichaam heeft de energie uit goede koolhydraten nodig om te kunnen denken, lopen, sporten, met aandacht naar je kinderen te luisteren, je werkdag op kantoor goed te volbrengen enz, enz. Daarom moet je dagelijkse menu koolhydraten bevatten, máár de goede. Goede koolhydraten bevatten nauwelijks suiker en heel veel vezels. Door de aanwezigheid van de vezels kost het je lichaam meer moeite om de koolhydraten te verteren en worden de suikers langzamer afgegeven aan je bloed.

Ik vertel het altijd zo: goede koolhydraten zijn enthousiast ingepakte cadeautjes, je lichaam moet heel veel moeite doen om het uit te pakken, maar van slechte koolhydraten trekt je lichaam zo het goedkope cadeaupapier af.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.