PROUD-TODAY-BLOG-afvallen-met-een-Proud-Today-voedingscoach-in-Amsterdam-IJburg-of-online

Paaseitjes!

De paaseitjes liggen alweer een poosje naar ons te lonken vanuit de schappen in de winkels.

Als je er gevoelig voor bent is het zo makkelijk om even zo’n zakje mee naar huis te nemen.

Thuis pak je elk elke keer een eitje. Het lijkt niks, zo’n klein eitje. Maar er zitten gemiddeld zo’n 45 calorieën in een chocolade eitje.

Je eet er met gemak tien op een dag. Lijkt niks. Maar 450 kcal is ongeveer het aantal calorieën van een lichte avondmaaltijd.

Buiten dat je ongemerkt best te veel calorieën binnenkrijgt op deze manier doet het ook echt wel wat in je lijf.

Daarom even een lesje over koolhydraten:

 Paaseitjes bestaan uit 4,5 gr suiker wat ongeveer gelijk staat aan 1 suikerklontje.

Een suikerklontje is pure suiker, geen vezels mineralen of vitamines.

Iedere keer als wij koolhydraten eten breekt ons lichaam deze suikers af tot glucose.

Glucose is de belangrijkste brandstof voor onze cellen. Het levert energie om te denken, te praten, te bewegen, voor alles eigenlijk.

Er is echter wel een verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten hoeven eigenlijk nauwelijks afgebroken te worden omdat ze al bijna uit pure suiker bestaan. Snelle suikers zitten in koek, snoep, frisdrank, wit brood, witte rijst en witte pasta.

Langzame koolhydraten bevat naast de suiker ook vezels en mineralen en vitamines. Langzame koolhydraten zitten in o.a.in volkorenbrood, zilvervliesrijst, aardappels, volkorenpasta en peulvruchten fruit en groenten. Bij langzame koolhydraten moet het lichaam eerst het glucose uitpakken uit de vezels en ook nog  iets met die vitamines en mineralen en dan wordt de glucose pas vrijgegeven aan het bloed.Daardoor gaat je bloedsuikerspiegel veel langzamer omhoog. Je energie komt geleidelijker vrij.

Insuline:

Elke keer als je een chocolade eitje eet, gaat je alvleesklier insuline aanmaken. Insuline zorgt ervoor dat de cellen zich openen om de glucose binnen te laten zodat de glucose de cel van energie kan worden voorzien. Maar als de cellen verzadigd zijn, omdat je al de hele dag eitjes loopt te eten, openen zij zich niet meer voor de insuline. De insuline gaat dan eerst eens kijken of je glycogeenvoorraad misschien aangevuld kan worden. Als je regelmatig sport, kom je er waarschijnlijk goed vanaf. Dan heb je met sporten een deel van je glycogeenvoorraad verbruikt en kun je met de nieuwe glucose mooi aanvullen.

Als je al niet zo erg bewegerig bent gaat deze vlieger helaas niet op.

Dan klopt de insuline aan bij je vetcellen. Deze vetcellen, die zijn niet zo kieskeurig. Die laten de glucose altijd binnen. En waar zitten die vetcellen? Juist. Die zitten op onze heupen, buik en bovenbenen.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.