PROUD-TODAY-BLOG-afvallen-met-een-Proud-Today-voedingscoach-in-Amsterdam-IJburg-of-online

Slaaptekort en overgewicht

Overgewicht en slaaptekort gaan vaak hand in hand.

Kun je aankomen van slaaptekort?

Chronisch slaaptekort kan zeker bijdragen aan overgewicht. Je bent meer tijd wakker in een dag. Daardoor is de kans dat je  ’s avonds laat nog gaat snacken een stuk groter. De kans dat je ’s avonds laat ook extra gaat verbranden omdat je nog even een rondje gaat rennen is echter een stuk minder groot.

Minder weerstand tegen ongezonde snacks

Mensen die slecht slapen leiden ook vaak in min of meerder mate  aan emotie-eten. Een vermoeid lichaam hunkert naar snelle suikers omdat het simpelweg energie nodig heeft. Omdat je zelf ook moe bent heb je niet genoeg discipline om op dat moment te kiezen voor voedsel dat minder snelle suikers bevat en veel beter voor je zou zijn.

Somberheid en stress

Chronische vermoeidheid kan ook leiden tot somberheid en stress, welke ook twee bekende aanleidingen zijn voor emotie-eten. Je denkt dat je met een suikerrijk product je vermoeidheid kan laten verdwijnen. De snelle suikers worden echter direct opgenomen door je lichaam met als gevolg dat het al heel snel weer vraagt om nieuwe energie. Zo eet je per dag veel meer dan je verbrandt. Ik begrijp dat iemand die chronisch vermoeid is er niet aan moet denken om ’s avonds nog naar de sportschool te gaan of een rondje te gaan hardlopen. Al zou een gewoon blokje om toch wel een positieve uitwerking kunnen hebben.

Verstoring van het hormoon leptine

Slaaptekort kan ook verstoring van het hormoon leptine veroorzaken. Leptine onderdrukt je eetlust wanneer het tijd is om te gaan slapen en zorgt er weer voor dat je trek hebt als je wakker wordt. Tijdens onze slaap stijgt het leptinegehalte in ons bloed. Hierdoor krijgen je hersenen de boodschap dat er voorlopig niet gegeten hoeft te worden. Maar wanneer we te kort slapen krijgt het lichaam niet de tijd om het leptinegehalte op dat peil te krijgen dat nodig is om het verzadigde gevoel te geven. Daardoor staan we op met een leptinetekort en meer honger in de ochtend dan eigenlijk de bedoeling is.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.