Wat doe jij met kerst?

Wat doe jij met kerst?

En daar bedoel ik niet mee: ga je op visite of blijf je thuis? Maar wat doe je echt?

Zie je er tegenop omdat je naar vrienden of familie gaat waarbij kerstmis nog altijd om veel eten en drinken gaat? Ga je jezelf twee dagen lang overeten en te veel drinken om de goede vrede te bewaren?

Of luister je naar jezelf en ben je zuinig op je lijf?

Ook voor mijn cliënten staan de feestdagen voor de deur. Cliënten die al een paar weken, zelfs maanden bezig zijn en lekker zijn afgevallen. De ene cliënt gaat als een speer maar voor de ander is het een strijd. En de cliënten die de strijd moet leveren tegen hun overgewicht hebben het extra moeilijk met de feestdagen.

Vaak omdat ze in een omgeving leven waar gezelligheid en veel eten en drinken onlosmakend met elkaar verbonden zijn.  Maar ook omdat dit cliënten zijn die beter niet dat ene chipje of chocolaatje kunnen nemen.

Want zodra hun hersens doorkrijgen dat er iets is gegeten dat gelinkt is aan bepaalde emoties vraagt het hoofd om meer.

Of ze denken dat het nu toch niet meer uitmaakt. Dan kan de gedachte opspelen dat ze dan nu maar beter alles kunnen eten omdat het na de kerst niet meer mag.

Ik zeg tegen mijn cliënten dat het hoofd in dit geval het lichaam verraadt.

Het hoofd hoort bij het lichaam. Maar zodra er eten in de buurt is dat bepaalde emoties of herinneringen oproept interesseert het het hoofd geen donder wat het lichaam hier verder mee doet.

Maar het lichaam moet het allemaal maar wel weer verwerken.

Bedenk eens hoe het is als je de hele dag suikers, ongezonde vetten en alcohol naar binnen werkt. En daarbij niet je lichaam helpt om de boel te verwerken door een lekkere stevige wandeling te gaan maken. Omdat je de hele dag op visite zit.

Niet zo aardig voor je lichaam, voor jou. Want dat lichaam ben jij.

Wees daar heel bewust van. Luister meer naar je lichaam dan naar je hoofd.

Wanneer je echt niet onder de borrels uit komt neem dan na elk glas wijn een flink glas water. En drink niet meer dan drie glaasjes alcohol. Als niemand kijkt kieper dan je glas leeg in de plantenbak achter je (haha, dit is een grapje, maar als je het een gouden tip vindt moet je het vooral doen.)

Neem zelf een gezond en lichte snack mee dat je mooi presenteert. Cherrytomaatjes met kleine borreltjes mozzarella en een blaadje basilicum bijvoorbeeld, of augurkjes gewikkeld in magere vleeswaren.

Goede olijven of ongebrande noten van de markt zijn ook heerlijk. Olijven en noten bevatten gezonde vetten en zijn echt beter dan chips of zoutjes.

Opper om een dessert te maken als je gaat eten bij familie.

En let daaromheen gewoon wat beter op je eigen voeding en beweging. Misschien is de sportschool wel open of ga lekker een stuk wandelen of fietsen in de ochtend.

Neem gewoon wat magere kwark met wat fruit voor ontbijt en eet niks meer voordat je naar bed gaat.

Een gezellig kerstontbijt met je gezin? Eet rustig, kauw goed en geniet van het moment. Dan eet je ook een stuk minder dan wanneer je minder bewust aan tafel zit.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.