PROUD-TODAY-BLOG-afvallen-met-een-Proud-Today-voedingscoach-in-Amsterdam-IJburg-of-online

Wat is bruin vet?

Afgelopen zondag heb ik samen met Basile deelgenomen aan de Wim Hof Methode workshop. Naast ons waren er nog acht andere deelnemers.

Een belangrijk onderdeel van de WHM is dat je door een bepaalde ademhalingstechniek toe te passen veel meer zuurstof binnen kunt krijgen dan wanneer je op de normale manier ademt.

Zuurstof beïnvloedt de hoeveelheid energie die vrijgemaakt kan worden uit onze lichaamscellen. Meer zuurstof betekent dus meer energie voor het lichaam om alle benodigde lichaamsfuncties uit te voeren.

Ademhalen is iets is dat we onbewust doen, het lichaam regelt het zelfstandig.

Toch heeft Wim Hof een ademhalingstechniek ontwikkeld waarmee hij zelf invloed kan uitoefenen op de conditie van zijn lichaam en zijn lichaam onder controle kan houden onder extreme omstandigheden.

Tijdens de workshop hebben we de meeste tijd besteed aan het oefenen van de juiste ademhaling. We sloten de dag af door allemaal een minuut in een ijsbad te gaan zitten. Door de ademhalingstechniek toe te passen konden alle tien de deelnemers een minuut in het ijswater blijven zitten. De bedoeling is natuurlijk dat je dit thuis voortzet. In het geval van Basile en mij houdt dat in dat we, na het opstaan, eerst de ademhalingsoefeningen doen en vervolgens na het douchen koud afdouchen. Dat koud afdouchen doen we al zo’n 2 jaar. Vanaf nu voegen we de ademhalingsoefeningen eraan toe.

Ik hoorde gisteren voor het eerst over bruin vet tijdens de workshop. Het ging dan vooral over de invloed van kou op bruin vet. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar de instructeur vertelde me dat er al een aantal jaren onderzoek gedaan wordt naar de invloed van bruin vet op overgewicht. Er is echter nog niets wetenschappelijk bewezen. Toch vond ik het interessant en ben ik een klein onderzoekje gestart.

Wat ik op de serieuzere sites lees (o.a. nieuwsvoordietisten.nl) is dat bruin vet het gezonde vet in ons lichaam is. Het zet energie uit voeding om in warmte. Wit vet is het ongezonde vet in ons lichaam. Wit vet slaat energie uit voeding op als vet en dan het liefst om de organen, onze billen en heupen. Net als spieren neemt het bruin vet af naarmate je ouder wordt. Ook schijnen mensen met overgewicht minder bruin vetweefsel in hun lichaam te hebben dan slanke mensen.

Maar net als spieren kun je de aanmaak en het behoud van bruin vet zelf beïnvloeden. Zo las ik  o.a. dat het eten van vetrijke voeding, en daarmee bedoelen ze natuurlijk gezonde vetten zoals bijvoorbeeld noten, vis, avocado de aanmaak van bruin vet stimuleert. En dat klopt. Ik vertel altijd aan mijn cliënten dat de onverzadigde vetten uit je voeding met een bezempje naar binnen gaan en lekker de binnenkant van je aderwanden schoonvegen om zo de verzadigde vetten, die dachten lekker aan je aderwanden te kunnen blijven zitten, mee naar buiten te bezemen.

Maar ook koud douchen schijnt de werking van bruin vet te stimuleren. Als je koud doucht moet je lichaam zorgen dat het op de juiste temperstuur blijft. Om dat voor elkaar te krijgen, gaat het bruine vet energie verbranden.

Het blijft het natuurlijk nog altijd zo dat als je wilt afvallen je minder moet eten en meer moet bewegen. Maar je moet ook weten dat het juist goed is om meer onverzadigde vetten te eten. En aan koud afdouchen kun je wennen hoor. Eerst vond ik het ook vreselijk, maar al gauw voelde ik me helemaal niet fris als ik een dag niet koud afdouche.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.