Stress, stress! ik val niet af.

Stress, stress! ik val niet af.

Er zijn verschillende redenen om niet af te vallen. Superfrustrerend, paar honderd gram eraf, paar honderd gram erbij. 

Een paar voorkomende redenen waarom je niet afvalt en je geen idee hebt hoe dat nou kan kunnen o.a. zijn.

  • Je eet te weinig
  • Je eet te eenzijdig
  • Je lijf bevindt zich in een constante staat van stress

Er zijn nog vele andere redenen te noemen maar vandaag wil ik het met jullie hebben over de invloed van stress op je stofwisseling.

Allereerst wil ik jullie iets leren over de zenuwstelsels in ons lichaam

Ons lichaam heeft 2 zenuwstelsels:

  1. Het centrale zenuwstelsel- het zenuwstelsel waar wij invloed op hebben. Het zorgt ervoor dat wij kunnen opstaan, lopen onze ogen bewegen. Kortom, we sturen onze spieren aan onder onze wil.
  2. Het autonome zenuwstelsel- autonoom betekent zelfstandig. Dit zenuwstelsel regelt onze automatische functies in ons lichaam zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, spijsvertering en stofwisseling.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 takken, het sympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel.

Het sympathisch zenuwstelsel is actief wanneer wij zelf actief zijn. Je wilt het zebrapad oversteken bij groen licht en één of andere aso trekt ‘m nog even lekker door rood. Om dan een sprintje voor je leven te kunnen maken komt je sympathisch zenuwstelsel in actie. Je hartslag gaat omhoog en je ademhaling versnelt. Dat merk je, maar wat je niet merkt is dat je bloedsuikerspiegel stijgt en bloed naar je spieren stuurt zodat jij die levensreddende sprint kan maken. 

Het parasympatisch systeem is actief als wij in rust zijn. Dit systeem stimuleert onze spijsvertering. Het vertraagt de activiteit van de hart- en ademhalingsactiviteit en remt de activiteit van de spieren.

De werking van deze 2 stelsels is tegengesteld aan elkaar. Dat wil zeggen als het een actief is is het ander minder actief.

Weet je al waar ik heen wil?  Stresssituatie is gelijk aan spijsvertering/ stofwisseling geen prio. 

Nou zal dat sprintje op het zebrapad er in de regel niet voor zorgen dat je niet afvalt, maar als je lichaam constant in staat van stress is heeft dat dus wel invloed op je spijsvertering.

Tja, wat doe je daaraan he. Gewoon niet zo stressen joh, komt allemaal wel weer goed.

Tja,  zo werkt het helaas niet. We staan tegenwoordig ongemerkt onder zoveel stress. Alle ballen moeten hooggehouden worden. Werk, gezin, huishouden, beetje fatsoenlijk eten erin gooien, sporten want we willen er ook nog een beetje leuk uit blijven zien. 

Ik ken een heleboel vrouwen die alleenstaande moeder zijn en dit dus ook allemaal doen en vaak ook nog zzp’er zijn. Ik heb ook cliënten met een zieke partner. Nou je begrijpt dat stress dan een mooi plekje voor zichzelf heeft gecreëerd in hun lijf.

Want wat gebeurt er nog meer in een stressvol lijf?

Dan maken je bijnieren het hormoon cortisol aan. Cortisol is het hormoon dat je dag- en nachtritme bepaalt. Het zorgt dat je ‘s morgens ontwaakt.

Een gezonde dagelijkse portie cortisol hebben we nodig maar een lange tijd een overdosis is heel ongezond.

Wanneer je bijnieren voor een heel lange periode constant cortisol aan moeten maken kunnen zij uitgeput raken. Als reactie hierop kan je schildklier besluiten wat langzamer te gaan werken zodat je lichaam wat meer rust krijgt. En we weten allemaal dat een traag werkende schildklier nou niet bepaald gelijk staat aan een slanke lijn en zeker niet aan makkelijk afvallen.

Maar als je dit zo leest dan kun je toch niet anders dan je lichaam liefhebben. Een traag werkende schildklier is ruk, maar het is wel een reactie van jouw lichaam om jou te beschermen tegen erger.

Er zijn zoveel vrouwen die hun lichaam voor de buitenwereld verstoppen omdat ze zichzelf lelijk vinden. Hoe erg is dat? Je zou moeten beginnen weer vrienden te worden met je lichaam door er beter voor te zorgen. Dat is de enige stap vooruit. Niemand gaat dat voor je doen, dat moet echt uit jezelf komen.

Cortisol laat net als suikerrijke voeding je bloedsuikerspiegel stijgen. Er komt glucose (kleine suikerdeeltjes) terecht in het bloed.  Insuline zorgt ervoor dat deze deeltjes naar de cellen worden vervoerd om deze van energie te voorzien. Als insuline te vaak aan komt kloppen zeggen die cellen “toedeloe, ander keertje maar weer “ en kan de insuline niets anders doen dan deze suikerdeeltjes op te slaan in onze vetcellen. Want die vetcellen, die kijken niet zo nauw. 

Langdurige stress kan ervoor zorgen dat je je in de ochtend enorm opgejaagd voelt en in de middag uitgeput. En wat doen we meestal als we moe zijn aan het eind van de middag. Juist, dan gaan we op zoek naar iets dat snel energie geeft en een goed gevoelen dat zijn meestal suikerrijke producten of koffie. En deze producten zorgen op hun beurt weer voor een stijgende bloedsuikerspiegel

Wat kun je nou doen wanneer je vermoedt dat stress voorkomt dat jij afvalt?

  • Zorg voor een zo stabiel mogelijke suikerspiegel. Dus ban de suikerrijke producten uit je dagelijks menu.
  • Verhoog je inname van Omega 3 vetten. Deze helpen je cortisolwaarde stabiliseren: Omega 3 zit o.a. in lijnzaalolie, noten, verse vissoorten, chiazaad en olijfolie.
  • Wees matig met koffie en alcohol want ook deze kunnen je bloedsuikerspiegel flink verhogen.
  • Eet af en toe een stukje pure chocolade van ten minste 70 %. Pure chocolade bevat magnesium. Tijdens periodes van stress verbruikt ons lichaam veel magnesium. En met een lager magnesiumniveau in je cellen ben je weer gevoeliger voor stress. De vicieuze cirkel is daarmee rond.
  • Eet zoveel mogelijk verse groenten. Maak een smoothie met groene groenten voor ontbijt of voor lunch. Groene groenten bevatten ook weer magnesium.

Cortisol is een hormoon en als deze uit balans is zijn er ook een aantal andere hormonen uit balans. Zo werkt het bij hormonen, ze staan niet op zichzelf. Dus juist voor vrouwen tegen en in de overgang is het extra belangrijk dat het cortisol gehalte laag blijft.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

Comments 0

Leave a comment

Comments must be approved before they are posted.