De menopauze draaglijker maken? Ga bewegen!

De menopauze draaglijker maken? Ga bewegen!

Om de menopauze beter door te komen is het belangrijk om er met een zo gezond en fit mogelijk lichaam in te gaan. Het best is om al op jonge leeftijd regelmatig te bewegen, maar gelukkig is het ook zo dat later beginnen met bewegen zeker positieve gezondheidseffecten met zich meebrengt.

De menopauze brengt risicofactoren met zich mee zoals hoge bloeddruk, diabetes en verhoogd cholesterolgehalte. Deze aandoeningen verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

Hoe komt dit?

De conditie van onze bloedvaten wordt slechter door verandering in de hormoonproductie. Ook verandert de vetverdeling in ons lichaam, waardoor meer vet zich gaat afzetten in ons buikgebied. Het cholesterolgehalte neemt hierdoor toe en omdat we ouder worden stijgt onze bloeddruk ook nog eens. Al deze processen verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

De meeste vrouwen krijgen er tijdens de menopauze mee te maken dat het vetgehalte vooral (nou ja zeg maar gerust alleen maar) rond de buik gaat zitten. Gemiddeld komen we zo’n 2, 3 kilo aan. Een hele grote groep vrouwen komt echter helaas nog meer aan omdat zij hun altijd gehanteerde (verkeerde) eetpatroon niet aanpassen op hun nieuwe lichaamssamenstelling. Een beter voedingspatroon en meer bewegen helpt om deze extra kilo’s weer kwijt te raken. Je kunt afvallen tijdens de menopauze, het vergt alleen wat meer aandacht dan toen je nog in de twintig was.

Als ik dan toch bezig ben ga ik het ook maar gelijk even over osteoporose, oftewel botontkalking, hebben.

Osteoporose ontstaat als gevolg van het verouderingsproces maar specifiek voor vrouwen in de overgang. De dichtheid van botten neemt af doordat er meer bot wordt afgebroken dan aangemaakt.. Bewegen beïnvloed de aanmaak van botweefsel positief. Wanneer je veel zit en nauwelijks beweegt wordt je skelet brozer en vergroot je het risico op botbreuken.

Dus ik loop, op de dagen dat ik niet sport, een uur. Ik loop stevig door zodat ik wel het gevoel heb dat mijn lichaam iets moet doen om vooruit te komen. Lopen is gratis, je kunt het op ieder moment van de dag doen en die frisse lucht helpt mij om m’n hoofd leeg te maken van futiliteiten die ik liever niet de hele dag met me meesjouw.

Oh ja, vrouwen hebben meer vitamine D nodig vanaf ons vijftigste. Die haal je o.a. uit zonlicht. Nog een reden om naar buiten te gaan en de beentjes te laten wapperen. Ik heb in mijn assortiment supplementen trouwens een hoogwaardige multivitaminen die de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D bevat voor vrouwen vanaf 50 jaar (30,95 voor 45 dagen).

Hieronder omschrijf ik nog een paar puntjes waarom (buiten) bewegen juist zo goed is voor vrouwen en dan vooral rond de menopauze.

  • Bewegen, en dan vooral buiten in de frisse lucht, zorgt dat stemmingswisselingen en depressieve gevoelens beter te hanteren zijn of zelfs minder worden.
  • Bewegen zorgt voor de aanmaak van het hormoon endorfine wat ook wel het geluk hormoon wordt genoemd.
  • Bewegen zorgt ervoor dat je op gewicht blijft of weer op gewicht komt.
  • Het zorgt voor een betere verdeling tussen spiermassa van lichaamsvet, m.a.w. meer spieren en minder vet 😊
  • Bewegen vergroot de motivatie om gezonder te eten.

Ik denk dat ik het hier maar even bij laat, mijn boodschap is wel duidelijk. Oh, ja voor wie zich afvraagt of fietsen ook goed voor je is. Ja natuurlijk! Dansen, fietsen, trampolinespringen, zwemmen, kickboksen, whatever.... Doe iets wat je leuk vindt en wat bij je past.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je eetpatroon aan te passen en je tot bewegen te motiveren? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

Comments 0

Leave a comment

Comments must be approved before they are posted.