Take it slow

Take it slow

Wat wil jij volgend jaar echt anders doen voor jezelf? Wil je fitter worden, energieker, meer georganiseerd of bewuster leven? Je hebt nog 9 dagen om daar nu vast goed over na te denken. Evaringen uit het verleden hebben allang bewezen dat starten op 1 januari meestal gedoemd is te mislukken.

Goede voornemens stranden vaak omdat we worden ingehaald door de hectiek van het leven om ons heen. Wees dat voor. Vanaf vandaag heb je nog 9 hele dagen om eens heel bewust te bedenken wat je wilt, wat je daarvoor wil en kan doen en waar je valkuilen liggen. Leg een A4 blok met een pen op een strategische plek, dus niet in een kast en schrijf alles op wat in je opborrelt.

Heel simpel voorbeeld: het is tijd om te lunchen en er ligt alleen nog een pakje boterhamworst in de koelkast. Die heb je standaard in huis voor je kids, maar zelf eet je dat eigenlijk niet. Terwijl je de plakjes worst op je boterham schikt zeg je tegen jezelf dat je er toch voor moet zorgen dat je standaard een voorraadje humus, Slankie, whatever in huis hebt.

Schrijf dat op.

Zorg dat je op 1 januari een lijstje klaar hebt met producten die je standaard in huis wilt hebben om een gezond eetpatroon te starten en vol te houden. Op dit lijstje kun je nog schrappen en aanvullen.  Als je tot 1 januari wacht loop je het risico dat je er door allerlei omstandigheden niet aan toe komt en sta je op 15 januari weer boterhamworst op je brood te schikken.

Je kunt voor 1 januari een account aanmaken bij AH online winkelen om jezelf zo tijd te besparen en ook meteen het risico uit te sluiten dat je misgrijpt of na werk nog even snel met honger de supermarkt in rent.

Ander voorbeeld: je baalt van die extra coronakilo’s en weet je dat je in de zomer weer tegen beter weten in één of ander hap snap dieet gaat volgen terwijl je weet dat alleen gezonder en minder eten en meer bewegen ervoor zorgen dat die kilo’s er op een gezonde manier afgaan? Maak dan nu vast een realistisch beweegplan en sluit niet weer op 1 januari een jaarabonnement af bij de sportschool terwijl je diep van binnen weet dat je voor het voorjaar alweer bent afgehaakt.

Drink je nog te vaak meer dan je lief is? Durf eens te kijken waarom je dat doet? Schrijf op wat er in je hoofd opkomt., hoe confronterend ook.

Heb je voor jezelf niet bereikt dit jaar wat je wilde omdat je niet goed voor jezelf op durft te komen en altijd maar aardig gevonden wilt worden?  Neem eens de tijd om hiervoor open te staan en laat de gedachtes maar komen, hoe confronterend ze ook zijn. Oefen erin om met een afstand hiernaar te kijken. Maak kennis met je innerlijke criticus.

Veel vrouwen kampen met emotie-eten dat voortkomt aan het niet kunnen herkennen en handelen van vervelende emoties als boosheid, verdriet, angst. Deze emoties komen in vele vormen.

En onthoud dat het niet in één keer gaat lukken. Het duurt minstens 12 weken om nieuwe gewoontes in te slijten. Geef jezelf de tijd, maar geef niet op.

Ik wens je een heel voorspoedig 2022.

Comments 0

Leave a comment

Comments must be approved before they are posted.