Tea time

Tea time

 

We drinken nu al heel wat jaartjes massaal verse gember en verse muntthee. De afgelopen maanden heb ik heel wat plakken gesneden om er een lekkere verwarmende spicy thee van te maken. Straks in de zomer staat mijn tuin vol met munt en kan ik weer heerlijke verfrissende muntthee maken. Lekker met een schijfje sinaasappel bijvoorbeeld.

Beiden gaan ook prima in een kan koud water maar daar gaat het vandaag niet over. Misschien in de zomer als het weer eens nodig is om het belang van veel water drinken te benadrukken met al die opgezwollen enkels.

Buiten dat gember en munt gewoon erg lekker zijn hebben beide ook meerdere heilzame werkingen.

Wist je bijvoorbeeld dat gember

  • helpt een goed geheugen te behouden? (yess!)
  • de bloedsuikerspiegel stabiliseert?
  • de kans op trombose verlaagt?
  • de slechte cholesterol (LDL) verlaagt?
  • een gunstig effect heeft op je innerlijke rust?

 

De specerij gember en het kruid munt hebben ieder op hun eigen manier een gunstige invloed op de spijsvertering. Gember stimuleert de gal-, maagsap- en speekselproductie vooral tijdens het eten. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van spijsverteringsenzymen die ervoor zorgen dat ons voedsel goed verteerd wordt.

Wanneer je iets te enthousiast bent geweest aan de avonddis helpt een kop muntthee je om weer wat lucht te krijgen (en je knoop weer dicht). Dit komt door de aanwezige menthol die de enzymen in je spijsverteringskanaal stimuleert.

Beiden bevatten antioxidanten en deze stofjes beschermen onze lichaamscellen tegen de aanval van vrije radicalen. Die vrije radicalen zorgen voor celveroudering (lees vooral ook, huidveroudering!)

 

Ik geef mijn cliënten al jaren de tip mee om lekker een groot glas thee te zetten als zij het avondeten klaar gaan maken, omdat velen de behoefte hebben om te gaan snaaien op dat moment. Ze zijn eigenlijk moe en hongerig en als je dan met etenswaren aan de slag gaat heb je vaak al een halve maaltijd op voordat je überhaupt aan tafel zit. Nu is uit onderzoek gebleken dat gember tot een vol gevoel zou kunnen leiden doordat gember de opname van voedingsstoffen in de darmen stimuleert. Dus, aan de gemberthee!

 

Maar weet je dat er naast gember en munt nog zoveel andere kruiden zijn waar je heerlijke verse thee mee kan zetten die ook nog goed voor je is? Citroenmelisse bijvoorbeeld, heeft een gunstig effect op geestelijke rust en bevordert de nachtrust. Salie helpt tegen stemmingswisselingen en vermindert ook nachtzweten. Veel vrouwen krijgen in de overgang te maken met botafbraak. Brandnetelthee heeft een positief effect op de botopbouw en gaat botafbraak tegen

Voor al deze theetjes geldt dat je de verse blaadjes overgiet met heet (niet kokend) water. Laat de thee 10 minuten trekken. Zeef de thee vervolgens en genieten maar.

Waarom kun je beter geen kokend water gebruiken?  Als de thee te heet wordt kan het bitter gaan smaken en gaat de unieke smaak van de kruiden verloren.

 

Comments 0

Leave a comment

Comments must be approved before they are posted.