PROUD-TODAY-BLOG-afvallen-met-een-Proud-Today-voedingscoach-in-Amsterdam-IJburg-of-online

Guilty pleasure!

Ik was laatst bij vrienden in Duitsland. Ik kreeg daar voor ontbijt een taartje (het was geen taartje, maar zo voelde het wel) van chiazaad, lijnzaad, vruchtenkwark en zelfgemaakte jam.

Sinsdien maak ik vaak op zondagochtend een aangepaste variant voor mezelf.

Guitlty pleasure? Hoezo? Klinkt toch allemaal prima?

Nou, ik maak dit ontbijtje graag met sojayoghurt met een smaakje.

En dat bevat twee keer zoveel suiker als magere kwark.

Maar ik eet al de hele week magere kwark voor ontbijt dus in het weekend wil ik wel eens wat anders. En ik ben en zal altijd een zoetekauw blijven.

Helaas heb ik, in tegenstelling tot onze vrienden in Duitsland, geen fruitbomen in de tuin dus ik gebruik bevroren zomerfruit van AH.

Waarom geen verse blauwe bessen, frambozen? Ten eerste vind ik dat best wel duur en ten tweede komt er bij de bevroren versie zo’n lekker sapje vrij dat je door de sojayoghurt kan roeren (genieten!)

Nu bedenk ik me gelijk nog een reden waarom ik geen magere kwark gebruik voor dit ontbijt. Het wordt dan alles bij elkaar net een beetje te zuur naar mijn smaak. Houd je daar juist van, maak het dan vooral met magere kwark.

Op de foto heb ik geen lijnzaad gebruikt, want die was net op. Maar dit gebruik ik wel altijd. Een zak lijnzaad kost geen drol en is zo’n goed product om je gezondheid te bevorderen. Het is een bron van omega 3 vetzuren (de goede) en het zijn pure vezels, wat weer top is voor de conditie van je darmen. Let erop dat je altijd een zak hele lijnzaad koopt die je thuis voor gebruik zelf kneust in een vijzel. Hele lijnzaad heeft een harde buitenkant en zal daardoor je lichaam ongebruikt verlaten. Wat natuurlijk heel jammer is want dan loop je alle waardevolle voedingsstoffen van lijnzaad mis. Lijnzaad dat je in gebroken vorm in de winkel koopt, heeft echter door oxidatie (wanneer het in aanraking komt met zuurstof) zijn waardevolle voedingsstoffen ook al verloren.

Chiazaadjes kosten tegenwoordig ook niets meer en ik vind ze heerlijk. Ik vind de structuur heerlijk en ook deze zijn heel gezondheidbevorderend. Ze zijn namelijk ook een bron van omega 3 vetzuren en helpen ook weer mee je darmen in een goede conditie te houden. Een kwartier voordat je ze wilt eten doe je een eetlepel chiazaad in een kommetje en doe je daar zoveel water bij dat de zaadjes net onder staan. Na een kwartier heeft zich een soort geleiachtig goedje om de zaadjes gevormd. Je schept de zaadjes met de gelei in een ander schaaltje over. Het overtollig water blijft achter in het andere kommetje.

Ik koop de sojayoghurt van Provamel. Die koop ik bij Ekoplaza. Hij is wel wat duurder dan de sojayoghurt van Alpro. Maar Provamel claimt dat zij gefermenteerde sojabonen gebruiken voor hun yoghurt.  Milieu en hormoontechnisch kun je beter voor producten uit gefermenteerde dan uit niet gefermenteerde sojabonen kiezen. Alpro bestaat uit niet gefermenteerde sojabonen. Ook als je vaker vleesvervangers wilt eten doe je er goed aan om niet alleen producten gemaakt van sojabonen te nemen. Maar daar schrijf ik een andere keer over.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.