Lang geen echte Javaanse soep maar wel een hele lekkere

Lang geen echte Javaanse soep maar wel een hele lekkere

Maandag 24 april 2023, gelukkig is het weer nog ruk en regent het lekker veel.

Kan ik tenminste nog een poosje lekkere warme soep eten voor de lunch.

Don’t shoot me, dit is natuurlijk onzin. Ik vind er, net als de meesten, echt geen bal aan dat het nog geen lekker lenteweertje is en soep voor lunch kan ook het hele jaar door. Alleen als het buiten 30 + graden is is het niet zo’n voor de hand liggende keuze. Maar dan heb je altijd nog de lekker verfrissende koude soepjes zoals gazpacho en komkommersoep enz.

Ik lust echt wel brood hoor maar vaak zit ik op zo’n koude boterham te kauwen en denk ik doe mij maar een soepie.

Nou post ik regelmatig over een simpel soepje voor lunch maar er zijn misschien wel vrouwen die dan vinden dat het wel wat spannender mag dan een ui, een courgette en een bouillonblokje.

Daarom vandaag een heerlijk recept voor een Javaanse soep. Die zou je bijvoorbeeld op een zaterdag of zondagmiddag kunnen maken. Muziekje erbij lekker op je gemakkie hakken en snijden. Dan maak je een grote pan en verdeel je de soep over 3,4,5 diepvriesbakjes en voilà.

Ik weet heus wel dat er voor een echte authentieke Javaanse soep meer tijd en inzet, meer ervaring en meer ingrediënten nodig zijn , maar deze is toch gewoon nog steeds erg lekker.

De hoeveelheden in dit recept zijn voor 3 porties.

Je hebt nodig:

2 tenen knoflook

2½ cm verse gember

½ stengel sereh citroengras

2 drumsticks met vel

1 l kraanwater

½ kippenbouillontablet minder zout

½ el zonnebloemolie

100 g rijst

verse selderij naar smaak

citroen naar smaak

Beetje kinderachtig misschien maar ik ben natuurlijk wel afslank en vitaliteitscoach dus de gebakken uitjes laat ik hier weg.

Zo maak je het:

Plet de tenen knoflook. Schil de gember en snijd in grove stukken. Snijd de stengel citroengras in stukken.

Doe de drumsticks in een grote pan, schenk het water erbij en voeg de knoflook, gember, het citroengras en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 45 min. met de deksel op de pan op laag vuur koken. Breng op smaak met peper en zout.

Neem de drumsticks uit de pan. Laat deze eerst afkoelen, verwijder de vel en pluk met behulp van 2 vorken het vlees eraf. Doe het kippenvlees weer terug in de bouillon.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg toe aan de soep.

Bij deze soep hoort ook een eitje en taugé, maar het eitje zou ik lekker apart koken op het moment dat je de soep gaat eten en de taugé dan ook vers toevoegen. Kook het eitje 8 minuten.

Sprenkel naar smaak lekker citroen over je kommetje soep.

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.