Als je wilt afvallen met blijvend resultaat moet je vooral niet op dieet gaan.

Als je wilt afvallen met blijvend resultaat moet je vooral niet op dieet gaan.

Bij een dieet eet je voor een bepaalde tijd anders dan je gewone dagelijkse menu. Zo eet je bijvoorbeeld een tijdje aanzienlijk minder calorieën, je schrapt een bepaalde voedingsstof genadeloos van het menu of je straft jezelf door louter op shakes en omeletjes van poeder en water te leven.

De eerste paar keren dat je een dieet volgt zul je wel afvallen, maar in de meeste gevallen kom je uiteindelijk ook weer aan. Frustratie alom natuurlijk, maar dat komt omdat je na zo’n dieet weer gaat eten en drinken zoals je altijd gewend was want je hebt tijdens die dieetperiode natuurlijk niets geleerd over welk eetpatroon beter voor je is, welke vorm van bewegen je leuk vindt en waar jouw valkuilen liggen. Dus ga je weer op dieet en zal je stofwisseling uiteindelijk zo ontregelt zijn dat je zelfs met het strengste dieet geen grammetje afvalt.

Om een gezonder gewicht te krijgen en te behouden is er meer nodig dan alleen tijdelijk anders te eten:

  1. Meer variatie aanbrengen in je huidige eetpatroon,
  2. Bewegen op een manier die bij je past, die jij leuk vindt en dus graag tijd voor vrijmaakt,
  3. Goede nachtrust,
  4. Stressreductie,
  5. Inzet, doorzettingsvermogen en de ballen hebben om je valkuilen te verslaan met vallen en opstaan.

Nu wil ik het over stress hebben en dan gewoon even over de dagelijkse stress die ons allemaal treft. Die dagelijkse hectiek die we eigenlijk allemaal ervaren en geaccepteerd hebben maar die er wel voor zorgt dat je te eenzijdig eet en niet genoeg beweegt. Wanneer je wilt afvallen is deze stress een enorme showstopper. 

Je kunt een groot deel stress wegnemen door bewust te onthaasten, je leven te versimpelen. Hoe vaak verzuchten we niet dat een week niets is tegenwoordig, dat de dagen wel voorbij lijken te vliegen?  Plan je eetmomenten en je beweegplannen een week vooruit en plan ook momenten in waarbij je je lichamelijk en geestelijk even helemaal terugtrekt uit het haastige en gejaagde dagelijks leven. Maak het je basis maar houd het simpel en realistisch. Als het voor jou werkt om de eerstkomende 4 weken volgens die ene zelfde planning te leven om zo goed in het ritme te komen doe dat dan vooral.

Ik heb ook mijn escapes en een daarvan is tijd doorbrengen met mijn dochter Emily. Zij is nu geïnteresseerd in edelstenen en nam mij afgelopen woensdagmiddag mee naar Het Stenen Tijdperk, een stenenwinkel in Amsterdam. We hebben een uur rondgebracht in deze heerlijk rustige winkel en naar al de mooie edelstenen, fossielen, sieraden en mineralen om ons heen gekeken. Mede omdat ik mijn dagelijks leven versimpel kon ik hiervan genieten. Anders had ik maar half aanwezig geweest in het moment omdat ik met mijn hoofd voornamelijk bezig zou zijn geweest met het avondeten dat nog niet bekend was en wat ik daar allemaal nog niet voor in huis had. Vervolgens zou ik dan ook weer in de Appie staan stressen omdat ik snel iets moest verzinnen voor het avondeten en was ik waarschijnlijk weer diezelfde Appie uitgesneld met hetzelfde als altijd en weinig aandacht gehad voor het gekwebbel van Em. Achteraf zou ik me daar dan weer rot over voelen. Als ik af zou willen vallen zou dit voor mij een reden zijn waarom mij dat niet zou lukken.

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.