Goede voornemens weer niet gehaald?

Goede voornemens weer niet gehaald?

Elke week beantwoord ik een lezersvraag op het online platform van SAAR magazine.

De vraag die ik momenteel het meest gesteld krijg is of ik een (gouden) tip heb om de goede voornemens nu wel eens een keer vol te houden.

Maar goede voornemens zien als iets dat je moet volhouden is totaal de verkeerder insteek en eigenlijk altijd gedoemd te mislukken. Want volhouden klinkt alsof je heel lang je adem moet inhouden totdat je uiteindelijk keihard naar adem zal happen.

Een goed voornemen voor iemand die gezonder wil gaan leven en lekkerder in zijn of haar vel wil komen start wel met een gezonder eetpatroon en meer bewegen maar staat en valt bij gedragsverandering.

Elk mens heeft een aantal basiswaarden zoals rust, onafhankelijkheid, zekerheid, liefde en groei en nog vele anderen. Wanneer iemand het gevoel heeft daarin te worden bedreigd kan diegene onbewust of bewust gaan eten om dit gevoel minder pijnlijk te maken. Negatieve emoties kunnen in je maag aanvoelen als honger, het is een bepaalde onrust dat je voelt.

Voor veel mensen is eten dan een surrogaat voor de rust die ze eigenlijk willen voelen, en dat is dan meestal geen bakje rauwkost…

Daarom is een dieet ook zo’n slecht idee, Dat vergelijk ik dus met eventjes heel lang en goed je adem inhouden. Even doorzetten, doel bereikt?  Neem maar een flinke teug adem nu, oftewel, pak je oude eetgewoontes nu of binnenkort maar weer op.

Is jouw goede voornemen voor dit jaar dat je lekkerder in je vel wilt zitten en je fitter en gezonder wilt voelen?  Dan is het belangrijk dat je in de basis weet wat jij zou ‘”moeten” eten om je goed gevoed en fit te voelen en daar horen ook momenten bij dat je gewoon iets eet of drinkt omdat het lekker is. Als je geen idee hebt welk eetpatroon het best bij jou past kun je dat bijvoorbeeld met mij samen uitvinden. Verder moet je jezelf erop voorbereiden dat er momenten zullen komen dat je “van het padje raakt”.  Dan moet je niet boos of teleurgesteld zijn, maar even wat afstand nemen en de tijd nemen om te bedenken wat de aanleiding hiervoor is geweest. Dat kan echt van alles zijn. Pas als je echt weet wat de oorzaak was, en vaak is het een patroon, kun je iets aan de oorzaak doen. Als je dat eenmaal voor elkaar hebt is eten als reactie vaak verleden tijd.

Zijn jouw goede voornemens inmiddels gestrand?  Geen nood, je hebt eigenlijk je hele leven voor je om je levensstijl te verbeteren. Elke dag weer, met vallen en opstaan. Door jezelf beter te leren kennen en aardig voor jezelf te zijn.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je eetpatroon aan te passen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.