Hoeveel zou je dagelijks moeten bewegen om gezond te worden en te blijven?

Hoeveel zou je dagelijks moeten bewegen om gezond te worden en te blijven?

Ik ben van mening dat wanneer je gewicht wilt verliezen het in eerste instantie belangrijk is dat je je voedingspatroon aanpast.

Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat je gaat bewegen.

Voeding staat voor mij op nummer één. De juiste combinatie van de belangrijkste voedingsstoffen zorgt voor meer energie. Ga je meer bewegen dan zal je lichaam om meer energie uit voeding vragen. Als je dan een slecht eetpatroon hebt zal je je lichaam niet voeden met de juiste voedingsstoffen of krijg je te weinig goede calorieën binnen. Je bereikt dan het tegenovergestelde effect.

Met een beetje pech krijgt je lichaam constant te weinig energie uit de voeding die je eet en zal je eigen spieren ‘op gaan eten’.

Voor het merendeel van mensen die willen afvallen geldt nog altijd gewoon minder energie naar binnen dan naar buiten.

Voor het eetgedeelte kan ik een mooi eetplan op maat maken. Hierin bereken ik het aantal calorieën dat je per dag binnen mag krijgen. Ik zorg ervoor dat er geen tekorten voorkomen in het eetplan. Je krijgt per dag ruim voldoende langzame koolhydraten en vezels, gezonde vetten en eiwitten binnen.

Maar wat is nou de norm voor het bewegen? Volgens de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad moet een volwassene minstens 150 minuten aan matig intensieve beweging doen verspreid over meerdere dagen per week.

Dit komt neer op vijf dagen in de week 30 minuten bewegen.

Onder matig intensief wordt bedoeld: wandelen, fietsen, trampolinespringen of paardrijden. 

Veel mensen houden zich tegenwoordig vast aan de 10.000 stappennorm.

Dat kun je mooi bijhouden op zo’n kek armbandje zoals de fitbit op de foto.

In een artikel in de Volkskrant van januari dit jaar werd de vraag gesteld of 10.000 stappen per dag echt nodig is of dat we ook met minder toe kunnen.

In het artikel vertelt Thea Kooiman, bewegingswetenschapper aan de Hanzehogeschool in Groningen dat mensen die de hele dag zitten minder dan 5000 stappen per dag doen.

Deze groep loopt een hoger risico op ziektes als diabetes 2 en hart en vaatziekten. Dit is dus echt te weinig. Daar moet je hoe dan ook boven gaan zitten. Als je minstens 3000 stappen per dag extra maakt ben je ongeveer 30 min per dag extra in beweging. Als je dat vijf keer per week doet loopt dat gelijk met het advies van de gezondheidsraad (5x 30+150)

8.000 stappen per dag zou dus al voldoende moeten zijn.

Het heeft geen zin om de hele dag op je bureaustoel te blijven zitten en in de avond een half uurtje te gaan hardlopen.

Ook op werk moet je regelmatig even achter je bureau vandaan en de benen strekken.

Uren achter je bureau zitten zorgt voor een verlaagd metabolisme.

Metabolisme is het proces waarin voedsel wordt omgezet in energie voor de cellen.

De cellen gebruiken deze energie voor allerlei lichaamsprocessen.

Voedsel dat niet wordt omgezet als energie wordt als vetreserve opgeslagen. Het lullige is dat dit vet zich het liefst rond onze buikstreek nestelt. Dit is slecht voor de gezondheid want in deze streek zit een groot deel van onze vitale organen. Vet dat zich eenmaal rond ons middel heeft genesteld krijgen wij er heel moeilijk weer af.

Dus, heb je een zittend beroep en merk je dat je langzaamaan aankomt in gewicht?

Weet je niet hoe je het tij moet keren?

Laat mij een verantwoord eetplan voor je maken en ga 30 minuten per dag licht actief bewegen. Loop regelmatig even van je bureau weg. Een heel goede gewoonte is om regelmatig even van je bureau weg te lopen om een glas water te vullen. Maak er een gewoonte van om tijdens de lunch ook lekker een rondje buiten te gaan lopen. Ga je met het ov naar werk? Maak er een gewoonte van om een paar haltes eerder uit te stappen.

Ga je altijd met de auto naar werk? Is dat echt nodig? Of zou je ook makkelijk op de fiets kunnen?

Het is nu wintertijd. De meeste van ons bewegen minder dan als de dagen weer langer licht zijn. Neem jezelf kritisch onder de loep. Wat kun jij voor jezelf doen om fitter te worden en te blijven?

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.