Ik heb nou eenmaal geen groene vingers

Ik heb nou eenmaal geen groene vingers

Huh? Een blog over planten. Is Esther is van beroep veranderd. Zit zij tegenwoordig in de planten business?

Nee hoor, maar ik hou van gekke metaforen.

Alleen sloeg ik laatst wel ergens de plank goed mis. Er stond een flinke doos Leonidas op tafel en iemand stopte er één in haar mond die ze achteraf niet lekker vond.

Ze zei dat ze er dan altijd nog één moest nemen omdat anders de smaak achterblijft in haar mond.

Toen zei ik: ‘goh dat is net als met mandarijnen’. Dan neem je er één die lekker sappig is en dan wil je er nog  één maar dat is dan zo’n vieze droge dus moet je er nog één nemen.

Maar dat was natuurlijk een vergelijking die werkelijk nergens over ging.

Maar anyway, ik was van de week weer eens de plantjes water aan het geven. Ik denk na zo’n maand of twee.

Ik keek eens naar de bruin verkleurde randjes op de blaadjes en ik prikte met mijn vinger in de harde aarde.

Ik hoorde mezelf denken: ‘tja, ik heb nou eenmaal geen groene vingers’. Toen dacht ik direct: ‘ik hoor dit dus ook zo vaak van mijn cliënten’. Ik ben nou eenmaal een jojo ’er is er zo één die ik vaak hoor.

Maar is dat echt waar? Of kun je dit ook omdraaien door een paar gewoontes te veranderen?

Ergens in een ver verleden hebben zij zich dat zelf wijs gemaakt. Ze waren op de lagere school misschien iets groter en steviger dan hun vriendinnetjes. Ooms en tantes zeiden op een verjaardag misschien wel in hun bijzijn tegen hun moeder: ‘goh, die kan ook flink eten hé’. Als tiener gingen ze regelmatig een blauwe maandag lijnen samen met vriendinnetjes. Twee dagen lijnen en daarna weer aan de chips.  ‘Ik kan nooit dun zijn’ werd dan een gedachte die er stiekem insloop. En omdat lijnen nou eenmaal nog altijd een favoriet gespreksonderwerp is voor vrouwen komen ze daar nooit meer van af.

Om de paar weken wordt er weer een lijnpoging gedaan. Zes kilo eraf, twee kilo erbij, één kilo eraf, drie kilo erbij. En elke week op de weegschaal. Daar word je toch doodmoe van?!

Net als mijn planten: dan weer uitgedroogd en bruin verkleurde blaadjes en dan weer even glanzend en groen omdat ik ze een poosje wel regelmatig water geef.

Maar ik laat het daarna altijd weer een paar weken versloffen.

Ik moet gewoon een paar stappen nemen om te zorgen dat de plantjes groen blijven. Elke maandag even de blaadjes checken en water geven. Heel simpel, maar omdat het nog geen gewoonte is zal ik het de komende weken heel bewust moeten doen.

Zeg jij ook al jaren over jezelf dat je nou éénmaal een jojo ‘er bent? Is het jouw gewoonte om elke paar weken weer “aan de lijn te gaan”? Heeft dat je ooit verder geholpen?

Schrijf eens wat dingen op die je nog nooit hebt gedaan om op een normaal gewicht te blijven maar waarvan je wel weet dat dat veel beter zou zijn. Geen ellenlange lijst, maar gewoon drie dingen. En ga die de komende weken eens heel bewust doen. Dan ga ik de komende weken elke maandag mijn plantjes water geven en de oude blaadjes verwijderen.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.