PROUD-TODAY-BLOG-afvallen-met-een-Proud-Today-voedingscoach-in-Amsterdam-IJburg-of-online

Koolhydraten en afvallen

Koolhydraten zijn de grootste energieleveranciers van het lichaam.

In de hoop snel te zullen afvallen worden koolhydraten nog wel eens resoluut van het menu geschrapt. Ik zie dit liever niet en ik zal jullie vertellen waarom:

Koolhydraten zijn de grootste energieleveranciers van het lichaam. Wanneer je lichaam geen koolhydraten binnenkrijgt, gaat deze de energie halen uit vetten en eiwitten. Deze energie wordt echter minder goed benut door je lichaam. Na een paar dagen kun je je trillerig, futloos of zelfs neerslachtig gaan voelen. Ook zou je last kunnen krijgen van aanhoudende hoofdpijn of duizeligheid. Reden hiervan is dat een groot deel van de energie uit de koolhydraten normaal gesproken gebruikt wordt door je spieren en  hersenen. Het logische gevolg hiervan is dat de lijnpoging wordt opgeheven en  het oude eetpatroon weer  wordt opgepakt. Zo kom je er nooit aan toe om eens lekker door te pakken om op je streefgewicht te komen.

Wanneer je wilt afvallen kunnen de juiste koolhydraten je juist enorm helpen. Met de juiste koolhydraten bedoel ik de langzame koolhydraten. Deze zijn rijk aan vezels. Vezels zorgen ervoor dat je lichaam meer moeite moet doen om de energie uit de koolhydraten op te nemen waardoor de afgifte van de energie ook geleidelijker verloopt waardoor je langer verzadigd bent. Hierdoor zul  je minder snel de behoefte krijgen om tussendoor te gaan snacken.

Bovendien bevatten volkorenproducten allerlei mineralen en vitaminen die bijdragen aan een goede gezondheid. Volkorenbrood, volkorenpasta, quinoa, bulgur, zilvervliesrijst, havermout en peulvruchten zijn een paar voorbeelden van producten die uit langzame koolhydraten bestaan.

Snelle koolhydraten vind je o.a. in wit brood, witte rijst, witte pasta, koekjes en frisdranken. Kenmerkend voor deze producten is dat ze in tegenstelling tot de langzame koolhydraten geen vezels en nauwelijks voedingsstoffen bevatten. Je krijgt lege calorieën binnen en door de afwezigheid van vezels ben je minder lang verzadigd en zul je sneller weer trek krijgen.

Aardappels bestaan ook wel uit snelle koolhydraten, maar bevatten ook veel vitamine C. Af en toe 2 gekookte aardappels op je bord ter afwisseling is dus hartstikke goed voor je gezondheid.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.