Lesje etiketten lezen

Lesje etiketten lezen

Als je gezonde keuzes wilt maken in de supermarkt zijn de twee belangrijkste zaken om op te letten de hoeveelheid verzadigde vetten en de hoeveelheid toegevoegde suikers. 

De hoeveelheid verzadigde vetten in een product.

Het is gezonder om producten te kiezen die weinig verzadigde vetten bevatten. Verzadigde vetten kunnen namelijk leiden tot overgewicht en hart en vaatziekten, terwijl onverzadigde vetten daarentegen juist voor gezondere bloedvaten zorgen.

Onverzadigde vetten helpen ook mee om het gehalte verzadigde vetten in ons lichaam te verminderen.

Pak in de supermarkt eens een pakje grillworst en een pakje rookvlees voor op brood en vergelijk de hoeveelheid verzadigde vetten op de ingrediëntenlijst.

Het rookvlees bevat 0,6 gr verzadigd vet per 100 gram en de grillworst 9,6 gr per 100 gr.  Welke kun je het best kiezen?

En nu de suikers.

Als er op de voorkant van een pak muesli of een pak koek ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ staat gaan de meeste mensen er automatisch van uit dat dat dan automatisch een gezondere keuze is.

Dit is echter een slimme en misleidende marketingtruc van de fabrikant. Kijk altijd naar het suikergehalte op de ingrediëntenlijst van de verpakking.

Hoeveel suiker bevat een portie van deze muesli of koek? En is dat veel of weinig?

100 gram van een standaard Quaker cruesli bevat 16 gram suiker per 100 gram, dat is. Dus 4 suikerklontjes.

Ik neem altijd de geroosterde muesli ‘zaden’ van Albert Heijn, die echt bijna net zo lekker krokant is als de Quaker. Deze bevat 5 gram suiker per 100 gram.  Dat is echt een groot verschil, waarmee je al een enorme gezondheidswinst kunt maken.

Let ook goed op de portiegrootte waarmee het aantal calorieën en percentage suikers en verzadigde vetten wordt aangegeven op de verpakking.

De portiegrootte wordt door de fabrikant zelf bepaald en is soms aanzienlijk kleiner dan een portie die jijzelf als portie ziet.

Een ander trucje van de fabrikant is om met koeienletters voorop de verpakking zetten dat een product in suikers is verlaagd.

Meestal is dan de hoeveelheid verzadigde vetten juist in het product verhoogd. Dit doet de fabrikant vaak om niet aan de smaak te hoeven tornen.

Maar het is helemaal niet erg om aan een smaak te wennen van een product dat echt gezonder is.

Ikzelf dronk vroeger altijd suiker in mijn koffie of thee. Daar moet ik nu niet meer aan denken. Of een mars, vroeger had ik die binnen een paar seconden weggewerkt. Nu vind ik dat veel te zoet omdat ik sinds een paar jaar aanzienlijk minder suiker eet dan ik daarvoor deed.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.