Stress en overgewicht
Dat mensen als reactie op stress letterlijk geen hap meer door hun keel krijgen weet iedereen. Als ze dan als reactie op stress een poosje minder gaan eten vallen ze af. Andere mensen gaan juist eten in tijden van stress en het liefst heeft hun lichaam dan suiker-rijke producten. Glucose (suiker) stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine in de hersenen. Maar ik zie ook mensen in mijn praktijk die in een stresssituatie zitten en helemaal niet meer of minder zijn gaan eten en toch aankomen in gewicht.
Hoe komt dat dan?
Ons lichaam regelt en stuurt zelf alles aan. Dat vergeten we nog wel eens. Als reactie op stress verlaagt ons lichaam de stofwisseling. Het lichaam doet dit omdat het liever energie gebruikt om het gestreste lichaam overeind te houden. Bij een verlaagde stofwisseling waarbij je dezelfde hoeveelheid blijft eten zul je je lichaam minder verbruiken en slaat wat niet wordt verbruikt op als vetreserve. Daarnaast komen bij stress de hormonen adrenaline en cortisol in actie.
Adrenaline zorgt bij plotselinge stress voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel zodat er genoeg energie vrijkomt om te vluchten of te vechten. Maar bij langdurige sluimerende stress wordt de vrijgekomen adrenaline niet direct verbruikt waardoor het suikergehalte in de bloedsuikerspiegel te lang te hoog blijft.
Ondanks dat de energie die is vrijgekomen uit de adrenaline niet wordt verbruikt gaat cortisol als reactie op de adrenaline toch nieuwe energie in de vorm van glucose aanmaken. Hierdoor blijft ook het suikergehalte in het bloed stijgen. Insuline heeft de taak om ervoor te zorgen dat de glucose naar de lichaamscellen wordt vervoerd zodat zij de glucose kunnen omzetten in energie. Wanneer het suikergehalte in het bloed continu te hoog is, blijft de insuline maar glucose naar de lichaamscellen sturen. Gevolg hiervan is dat de lichaamscellen (over)verzadigd raken en letterlijk de deur dichtgooien. De enige cellen die wel bereid zijn eindeloos de glucose op te nemen zijn de vetcellen en dan het liefst die om je buik en je organen zitten. Hierdoor kom je wel aan zonder dat je meer bent gaan eten.
Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website.