Weet jij wat Skrei is?

Weet jij wat Skrei is?

Ik had er zelf tot afgelopen zaterdag nog nooit van gehoord.

Twee keer per week ga ik naar Viswinkel IJburg op het winkelcentrum. Vast op zaterdag en een wisselende dag door de week. Op zaterdag koop ik eigenlijk altijd hetzelfde, zalm of tonijnsteak. En op de wisseldag koop ik makreel. Dat is de dag in de week dat wij brood met makreel eten. Ik ben niet heel avontuurlijk wat vis betreft.

Wij eten thuis dus altijd de vette vissoorten omdat ik weet dat vette vissoorten vol zitten met gezonde vetten. Magere vissoorten ook wel, maar ik heb gewoon meer voorkeur voor de vette vissoorten.

Oh ja, soms kom ik ook met mijn dochter in de winkel om een portie kibbeling (met saus!) te delen. Dat eten we dan gezellig op in de winkel.

Afgelopen zaterdag kwam ik dus weer zalm/ tonijn halen. Maar ik was wat gehaast en ik wist ook niet echt wat ik wilde. Ik stond een beetje te miepen aan de toonbank.

‘Probeer anders eens wat anders ‘zei Yasmin tegen me. ’Ken je Skrei?’ Nee dat kende ik nog niet.

Yasmin vertelde me dat de Skrei familie is van de kabeljauw. Dat de Skrei uitsluitend verkrijgbaar is van eind januari t/m eind maart. Dat Skrei Noors is voor zwerver.

Dat de Skrei slechts eenmaal per jaar van de Noordpool naar de Lofoten, een Noorse eilandengroep voor de kust van Noord Noorwegen trekt om haar eitjes af te zetten. 

Het water in de Lofoten is ontzettend zuiver en voedzaam. De Skrei kan zich daar naar hartenlust voeden met makreel, garnalen en inktvis.

Dit maakt de vis voor de Noren een echte delicatesse.

Dat vind ik altijd zo leuk van Yasmin. Dat ze zoveel kan vertellen over de vis die zij verkoopt.

Mijn man is wat avontuurlijker in de keuken en experimenteert meer met andere vissoorten. Dan komt hij ook altijd thuis met nieuwtjes van Yasmin.

Nou, ik met de Skrei naar huis. Beetje googelen naar een lekker en vooral eenvoudig recept. Ik vind dat je met vis niet te veel moet rotzooien.

Ik vond een recept voor Skrei met gremolata. Gremolata is een mix van citroensap, verse platte peterselie, knoflook en olijfolie. In het recept dat ik had gevonden zat ook nog komijn en gerookte paprikapoeder.

Je moest de oven voorverwarmen op 200 graden. Alle ingrediënten (kruiden en specerijen naar smaak zeg ik altijd) voor de gremolata moesten fijngemalen worden met de staafmixer.

Vervolgens smeer je de Skrei in met de gremolata en zet je dit ongeveer 12-15 minuten in de oven. Kind kan de was doen. Dit is ook voor door de weeks een supermakkelijk visje.

Wat me direct opviel was de stevige structuur van de Skrei. Hij valt in lekkere stevige plakken uit elkaar. En het vlees is bijna spierwit.

Mijn dochter had net de avond ervoor besloten om weer eens (af en aan gaat dat) vegetariër te worden. ‘Vegetariërs eten geen dode dieren, dus ik eet ook geen vis meer, ’besloot ze.

Boehoe daar gaat mijn excuus om af en toe een bak kibbeling met saus weg te werken, dacht ik!

Dus ik had een stukje over. Daar heb ik de volgende dag voor lunch een salade van gemaakt met fijngesneden rucola, geroosterde pijnboompitjes en avocado.

Ik had het een beetje aangemaakt met versgemalen zeezout, citroensap en olijfolie extra vierge. Heerlijk!

De Skrei is ook helemaal geen dure vis, slechts 2,25 per 100 gram.

Oke, verkrijgbaar tot eind maart dus. Hmmm dat is nog acht zaterdagen. Lekker!

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.