Een goede planning is het halve werk

Een goede planning is het halve werk

Ik heb een grote groep cliënten die onder de noemer “alles of niets” vallen.

Deze “alles of niets” lifestyle heeft er bij deze mensen toe geleid dat ze te zwaar geworden zijn. Ik bedoel hiermee niet dat een “alles of niets” lifestyle automatisch leidt tot overgewicht.

Maar deze mensen wilden een poos geleden wat afvallen. Ze maken een plan. Maar dat plan is veel te strak gepland. Gevolg is dat ze er nooit aan beginnen, maar wel de gewoontes blijven hanteren die tot meer en meer overgewicht leiden.

Deze cliënten zijn vaak enorm perfectionistisch. Ze leggen de lat heel hoog.

Maken een planning waar geen speld meer tussen te krijgen is. En vervolgens doen ze niks met de planning. Waarom niet?  Omdat een plan dat er op papiertje perfect uitziet, in real life vaak helaas niet haalbaar is.

Ik werk met mijn cliënten heel graag met planningen.

Om gewenste resultaten te behalen moet je een planning maken. Wanneer iemand een programma van 12 of 24 weken gaat starten hakken we het plan in wekelijkse plannetjes. Anders wordt het binnen ‘no time’ een vaag verhaal.

En vaagheden leiden niet tot resultaat.

De “alles of niets” cliënten maken een planning en mailen het mij netjes door. We spreken vervolgens af dat ze elke avond even een update appen of het ook gelukt is die dag.

Want ervaring heeft mij allang geleerd dat deze cliënten niet gaan starten met deze perfect opgeschreven planning.

Na drie dagen niets van ze gehoord te hebben, bel ik ze op.  Ik krijg te horen wat ik natuurlijk allang al wist, ze zijn nog niet aan de planning toegekomen.

Dan vraag ik of het een idee is om nog even samen door de planning te lopen om te kijken hoe realistisch deze is en of we er wellicht wat ruimte voor ontspanning in kunnen verwerken deze keer.

Dan zijn ze blij. We trekken het plan een beetje uit elkaar. Geven het wat lucht door de overbodige plannetjes eruit te schrappen.

Daarna gaan we weer verder op het doel af... samen….

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.