Iets veranderen in je leven? Misleid je brein. (deel 2)

Iets veranderen in je leven? Misleid je brein. (deel 2)

Ik wil niet negatief klinken over het brein. Het brein hoort bij ons en het vindt het niet leuk als wij ons rottig voelen. Maar de oplossingen die het brein voor ons bedenkt zijn niet altijd de beste.

Een onderdeel van ons brein is het limbische systeem. En van het limbische systeem is weer de amygdala een onderdeel. De amygdala wordt ook wel het primitieve brein genoemd.

Hier worden gevoelens van angst en agressie geproduceerd en opgeslagen. Daardoor kunnen we adequaat reageren als we gevaar lopen. Het bekende vechten, bevriezen of vluchten.

Welke van de drie kies jij als je in gevaar komt?  Misschien zeg je nu meteen dat je zou vechten, maar doe je wel het compleet tegenovergestelde als je in een bepaalde situatie terecht komt.

Je handelt namelijk primitief wanneer je geen seconde hebt om na te denken. 

De amygdala fungeert als een soort waakhond. Het wil het liefst alles bij het oude houden.

Als jij dus ineens besluit om elke avond een rondje te gaan rennen, zal de amygdala dit ook als gevaar zien en er alles aan doen om alles te houden zoals het is.

Nou is de amygdala ook een slapende waakhond. Zolang er geen gevaar dreigt slaapt hij.

Wat moet je dus doen als je echt iets wilt veranderen in je leven? Zorg dat de amygdala niet wakker wordt.

Ga dus niet van de één op andere dag elke dag 5 km proberen te rennen. Maar bouw het langzaam op. Zeg niet dat je nooit meer gaat drinken, maar begin er bijvoorbeeld mee om niet meer door de weeks te drinken. Neem in plaats van een paar koekjes na het eten een lekker bakje magere kwark met wat fruit.

Natuurlijk zijn er mensen die het wel lukt om iets in één klap te veranderen. Maar voor de meeste mensen geldt dat helaas niet.

Met deze tip wordt de kans van slagen wel aanzienlijk vergroot.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.