Iets veranderen in je leven? Misleid je brein.

Iets veranderen in je leven? Misleid je brein.

Nieuwe rituelen toepassen in je leven vergt discipline. Ons brein zal er namelijk alles aan doen om jou je aan je oude rituelen vast te laten houden. Zelfs als die rituelen helemaal niet goed voor je zijn. Stel: je eet al een paar weken lang iedere avond een pak koek leeg als de kinderen op bed liggen. Op een bepaald moment heb je er zo’n genoeg van dat je besluit dat vanavond de allerlaatste keer was dat je een heel pak koek leeg-at.  

Zo’n beslissing maak je wanneer je in je moment bent. Je bent in je moment als elke cel in je lichaam zegt dat er nu iets moet veranderen. Meestal is dat het moment dat je kotsmisselijk bent van dat hele pak koek dat je net leeg hebt gegeten, of als je nu toch echt toe moet geven dat je favoriete spijkerbroek al heel lang niet lekker meer zit.

Het besluit is genomen, je houdt het een paar dagen, misschien een paar weken vol. Uiteindelijk val je toch weer terug in je oude gedrag.

Het is niet zo gek hoor, dat dat gebeurt. Je hebt het namelijk niet volledig zelf in de hand. Als dat namelijk wel zo was dan had niemand overgewicht, vloog geen enkele ouder een keer uit de bocht tegen zijn kinderen en dronken we nooit teveel op een feestje.

We worden in het opvolgen van ons besluit namelijk behoorlijk voor de voeten gelopen door ons brein.

Je brein heeft een geheim wapen, je beperkende overtuigingen over jezelf. Ooit is er een situatie geweest in je leven die, misschien bewust, misschien onbewust zoveel indruk op je heeft gemaakt dat je daar een oordeel over jezelf aan gegeven hebt.

Jij bent het waarschijnlijk allang vergeten, maar je brein dacht: die houd ik even voor mezelf, dat kan nog wel eens van pas komen. Op het moment dat jij besluit om elke dag te gaan sporten bijvoorbeeld. Dan denkt je brein: “shit, hier heb ik echt zo geen zin in, dat doen we nooit”.  “Ze kan zich toch ook gewoon lekkerder voelen door een koekje te nemen”.

Jij gaat online zoeken naar een sportschool je brein fluistert in je oor: ”daar lopen vast allemaal van die getrainde types rond, dat is toch niks voor jou”.

Of je bestelt een outfit voor de sportschool. Als je het thuis voor de spiegel past lacht je brein je keihard uit: “jezus, je kont lijkt echt nog veel groter in die broek, dat is echt geen pan.

Beschaamd gooi je alles terug in de doos en trekt je huispak weer aan. Je brein stelt z’n positie nog even zeker door tegen je te zeggen dat je lekker een koekje moet nemen nu je je zo rot voelt.  En je neemt een koekje of 2, 3, 4, 5, 6.

Weg plan, weg resultaat. Brein hoeft zich niet meer druk te maken. Alles blijft bij het oude.

Om van je brein te winnen moet je je brein misleiden. Je brein moet denken dat alles bij het oude is terwijl jij stiekem allerlei veranderingetjes aan het inbrengen bent,

Wees daar heel consistent in. Hoe je dat doet? Dat vertel ik in mijn volgende blog.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

 

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.