PROUD-TODAY-BLOG-afvallen-met-een-Proud-Today-voedingscoach-in-Amsterdam-IJburg-of-online

Hou vast aan je plan!

Om de paar weken schrijf ik een blog over het hebben van een doel en hoe je de grootste kans op slagen voor jezelf kunt realiseren.

Wanneer je iets wilt veranderen in je leven moet je er vooral rekening mee houden dat je het plan de tijd gunt. Je hebt tijd nodig om nieuwe gewoontes, die horen bij je nieuwe levensstijl, eigen te maken. Stel je wilt 10 kilo afvallen. Dan is het veranderen van bepaalde gewoontes bijna het belangrijkste onderdeel van het proces.

Dat brengt me er gelijk op waarom je dus nooit aan een crashdieet moet beginnen.

Met een crashdieet val je in korte tijd heel veel af, maar je hebt niet de tijd genomen om de veranderingen te integreren die bij je nieuwe levensstijl horen om dit nieuwe gewicht ook te behouden. Gevolg is dat je uiteindelijk weer terug bent op je oude gewicht.

Vandaag neem ik als voorbeeld de -GFT-container.

Toen wij deze begin van het jaar in huis kregen was ik heel enthousiast. Ik zag mijzelf al als de ultieme milieubewuste vrouw. Ik ging niet alleen het gft- afval scheiden, nee, ik ging ook vanaf nu het plastic en glas apart wegbrengen. Hals over kop ging ik van start. Ik vind al heel lang dat ik mijn afval moet scheiden, maar het kwam er nooit echt goed van.  De aanschaf van de GFT-container was voor mij de spreekwoordelijke knop die omging om het nou eens een voor altijd wel goed te doen. Totdat mijn gezin maar bananenschillen in de gewone afvalbak bleven gooien. Dan had ik kunnen denken: “dit heeft geen zin, laat maar zitten”.

Ook zijn er vele dagen geweest waarin ikzelf dacht: “shit, weer die GFT-container niet geleegd”.  “Nou ja, dan gooi ik het gft- afval maar even in de gewone vuilnisbak”.

Het plastic scheiden kwam hierdoor vanaf dag één natuurlijk sowieso niet van de grond.

Ondanks al die belemmeringen die ervoor zorgen dat je het maar weer opgeeft, bewust of onbewust, bleef ik toch al die tijd zoveel mogelijk wel in de GFT- conrtainer gooien.

En dan kwam er toch altijd weer een dag dat ik wel de rust in m’n hoofd had om even naar de stortplaats te lopen en het zakje weg te gooien. De dagen daarna leek het dan weer meer als vanzelf te gaan om wel dat wat in de GFT-container hoort, daar ook in te gooien. Ik had dan ook weer de energie om mijn gezin erop aan te spreken dat zij ook hun bananenschillen in de GFT-container gooien, omdat ik weer het vertrouwen terug had dat het ging lukken.

Wanneer iets eenmaal een gewoonte is geworden waarbij je niet meer bij na hoeft te denken ben je alweer een stap in de goede richting en dan ga je je focussen op stap twee. In mijn geval dus plastic scheiden.

Gedragsveranderingen kosten nou eenmaal tijd.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.