Nog even over koolhydraten…

Nog even over koolhydraten…

Ik schrijf elke week trouw een blog. Ik zoek daarin een balans van gedrag omtrent eten, lekkere recepten en gewoon keiharde taaie feiten.

Deze week is het weer tijd voor een keihard en taai feit….

We gaan het weer eens hebben over koolhydraten.

Oef, oef, die arme koolhydraten. Nou, wacht, ik bedoel die arme GOEDE koolhydraten. Zij die altijd lijden moeten onder het imago van hun slechte broeders.

Het blijft een lastig “dingetje” voor veel mensen.  Koolhydraatarm is goed als het betekent dat je suikerrijke producten voor het grootste deel van je menu schrapt.

De goede koolhydraten hebben we namelijk juist nodig. Eén, voor de glucose en twee, voor de vezels.

Onze spieren en onze hersenen kunnen namelijk niet zonder koolhydraten.

Zij zijn de grootste afnemers van glucose. Glucose is wat er overblijft nadat ons lichaam de koolhydraten die wij eten in stukjes heeft geknipt en afgegeven heeft aan ons bloed.

Om optimaal te kunnen bewegen moet ons glycogeenvoorraad aangevuld zijn en blijven.

Onze glycogeenvoorraad bestaat louter uit glucose. Is je voorraad uitgeput voor je volgende training/ workout of whatever, dan zal je minder goed presteren. Met een beetje pech voel je je na je workout extreem belabberd.

Maar wat dacht je van al die mensen die de hele dag moeten presteren op hun werk? Zij die moeten denken, denken, denken. Zij moeten hun hersenen voeden met glucose. Doen ze dat niet, dan voelen zij zich op een heel rare manier uitgeput en vaak weten ze niet hoe dat komt. Het is een onbestemd gevoel.

In een gevarieerd eetpatroon horen koolhydraten dus zeker thuis. Maar alleen de goede, dus de koolhydraten uit volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groenten en allerlei andere graansoorten zoals bv bulgur.

Om de glucose uit deze producten vrij te maken moet het lichaam hard werken.

Waar “slechte koolhydraten” zoals die in koekjes, snoep, witte rijst, wit brood, witte crackers, alcohol en noem maar op slechts uit glucose bestaan, bestaan goede koolhydraten naast glucose uit mineralen, vitaminen en vezels.

En die moet ons lichaam allemaal uitpakken en de goede kant op sturen, zodat zij hun taken daar uit kunnen voeren waar ze nodig zijn.

Oh ja, vezels.  Weet je hoe belangrijk die voor onze gezondheid zijn? 

Zeg je afvallen, dan zeg je vezels. Vezels zorgen voor een langdurig voldaan gevoel, waardoor we minder snel trek hebben. Daarnaast helpen ze mee om de slechte vetten uit ons lichaam af te voeren en zo het vetgehalte in ons lichaam te verlagen.

Op de foto bovenaan zie je een geweldig voorbeeld van goede koolhydraten. Elk weekend bakt Basile  zelf een zuurdesembrood. Dat is zo lekker! Ik eet graag een flinke snee op zondag met Nutella of door de weeks met humus, cottage cheese of een groentespread en pittige kiemgroenten.

Die kiemgroenten zijn top! Ze leveren extra vezels en mineralen en hebben een heerlijke ’bite’.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.