Schuldig

Schuldig

Schuldig

Het oordeel 'schuldig' hangt standaard boven het hoofd van de lijnende vrouw, want een vrouw die haar gewicht naar beneden wil krijgen is aan de lijn dus mag niets eten wat het dieet haar voorschrijft….vind zij.

Een cliënt zei vanavond in de groepssessie dat ze zich schuldig voelde omdat ze iets had gegeten dat niet in mijn schema staat. En het grappige is dat mijn cliënten niet eens een schema van mij krijgen. Een schema klinkt als iets dat je klakkeloos moet volgen en dat vind ik persoonlijk niet de manier naar een persoonlijke en gezondere levensstijl.  Ik leg mijn cliënten het belang uit van meerdere keren per dag eten en het belang van variatie, waarom we vetten nodig hebben en eiwitten en koolhydraten. Ik geef ze ideeën om te eten maar ik zeg ze niet dat dat het enige is dat ze mogen. Maar onbewust denken ze dat wel en daar zijn de groepssessies dan voor om deze gedachtes boven water te krijgen en te ontkrachten.

Schuld geeft een hele negatieve lading aan eten. En eten en negatieve gevoelen is nooit een goede combinatie.

Deze cliënt vertelde mij dat het door de week heel makkelijk gaat. Ze eet volgens het schema (oké, dat idee moet er dus nog uit) en ze is lekker aan het sporten Maar in het weekend gaat het mis. Ze weet niet waar het aan ligt. Gewoonte? Dat kan zeker. De meeste mensen eten in het weekend anders dan door de weeks, dat is heel gewoon inderdaad.

Ik vraag dan aan haar wat ze dan eet en hoe ze zich dan voelt. Ze antwoord dat ze meer snoept in het weekend en dat ze zich daar schuldig over voelt. De groep zit mee te knikken, overduidelijk is dat ze het gevoel herkennen. Ze snoept meer en ze voelt zich schuldig want ze eet dan wel eens 2, 3 minizakjes Haribo en een volkorenbroodje voor lunch in plaats van crackers. Ja, en dat bolletje bevat meer calorieën dan de crackers die ze door de weeks eet, dus is automatisch slecht. Maar een volkorenbol is gewoon een prima product dat voedingswaarden en vezels bevat.

Natuurlijk kijk ik tijdens een traject ook naar calorieën, want om af te vallen moet er minder energie in dan eruit gaat maar voedingsstoffen, variatie en regelmaat vind ik veel belangrijker.

Ze vond die bol trouwens erger dan die drie zakjes snoep. Ik vond beide niet erg en weet je waarom? Toen deze vrouw bij mij startte at ze standaard 3 salmiaklolly’s in de avond vlak voordat ze ging slapen en ze vond dat ze best normaal at. Die lolly's zijn er nu helemaal uit. Maar er was meer aan te merken op haar voedingspatroon, veel snelle suikers en verzadigde vetten. Ze eet nu zoveel beter en ze voelt zich fit en valt netjes af.

En in het weekend neem ze dus  iets “fouts” en is zich daar bewust van. Zo hoort het ook. Ik zou iets niet goed doen als mijn cliënten aan het eind van de rit louter “goed’ zouden eten. In een gezonde levensstijl is zeker plaats voor een lekkere uitspatting, of je nou van wijn houdt, Tony Chocolonely of van Croky Bolognese (mijn favoriet 😊)

 Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

 

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.