Wat is nou het verschil tussen onverzadigde en verzadigde vetten?

Wat is nou het verschil tussen onverzadigde en verzadigde vetten?

Producten die vet bevatten, bevatten altijd een combinatie van onverzadigde en verzadigde vetten.

Onverzadigde vetten worden ook wel de goede vetten genoemd en verzadigde vetten juist slecht. Dit komt omdat de verzadigde vetten het cholesterolgehalte in je bloed verhogen en de onverzadigde het cholesterolgehalte juist verlagen.

Via je darmen komt het vet uit voeding als vetbolletjes in je bloed. Deze vetbolletjes moeten zich aan een eiwit binden om door het bloed getransporteerd te kunnen worden. Vetten zijn namelijk zelf niet oplosbaar in vocht. Zo’n combinatie van een vetbolletje met een eiwit noem je een lipoproteïne. Een lipoproteïne dat uit een eiwit en een onverzadigd vetzuur bestaat noemen we een high density lipide (HDL). Een lipoproteïne dat uit een verzadigd vetzuur en een eiwit bestaat noemen we een low density lipide (LDL).

Hoe werkt dat dan?

LDL voert cholesterol mee vanuit de lever zodat cholesterol allerlei taken uit kan voeren zoals opbouw van lichaamscellen en productie van hormonen.

Cholesterol is van zichzelf namelijk niet slecht voor je. Een te hoog cholesterolgehalte is echter wel nadelig voor je gezondheid. Wanneer er te veel cholesterol in je bloed terechtkomt kan dit aan de binnenkant van je aderen blijven plakken. Hierdoor ontstaat langzaam maar zeker plaque en kunnen de aderen op den duur dichtslibben. Dit gebeurt meestal op plekken waar het bloedvat beschadigd is door roken stress of ouderdom. Gevolg is dat het bloed steeds minder goed door de aderen kan stromen. Er is ook een kans dat een stukje van de opgebouwde plak loslaat en verstopping veroorzaakt in een smal deel van het bloedvat.  Dit kan leiden tot een hartinfarct.

HDL voert het teveel aan cholesterol juist weer af via het bloed naar de lever. In de lever wordt het cholesterol weer afgebroken. De afbraakproducten verlaten vervolgens het lichaam via gal (heeft als taak vetafbraak) en de ontlasting.

Hoe kun je meer onverzadigde vetten in je dagelijks menu invoeren? 

Avocado’s, vette vis, noten, zaden en olijfolie zijn rijke bronnen van onverzadigde vetten.

Verzadigde vet zit o.a., in dierlijke producten als vette vleessoorten, vette vleeswaren, volle melk en volvette kaas.  Maar ook in koekjes, gebak en chocola.

Neem eens een boterham met plakjes avocado of notenpasta voor de lunch. Neem eens een bakje magere kwark met een handje zaden of een handje rauwe noten als tussendoortje. Bak in olijfolie en maak je salade aan met olijfolie extra vierge

Houdt er wel rekening mee dat onverzadigde vetten nog wel een hoogcalorische waarde hebben. Iedere dag een paar handjes noten in combinatie met weinig lichaamsbeweging zal op den duur ook tot overgewicht kunnen leiden.

Wil jij afvallen, aankomen of je energielevel verbeteren op een gezonde manier? Zie je even door de bomen het bos niet waar je moet beginnen? Maak gewoon een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op deze website

0 reacties 0

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.